12.3.2018

OPR-Virksomhedslån - START-OBS | Outsourcing

Outsourcing kan være en stor fordel for mindre virksomheder, der f.eks. ikke ønsker en stor kapitalbinding, men kan alle funktioner undtagen din egen outsources? Se med nedenfor og hør, hvad en række succesfulde danske iværksættere mener om emnet i videoen: START-OBS | Outsourcing.

 

Stor kapitalbinding

Du kan med fordel outsource en række områder af virksomhedens drift, f.eks. dele af din produktion, hvis denne indebærer store anlægsinvesteringer, som du ikke har kapital til. Samtidig kan du ved outsourcing mindske risikoen for at hæfte (personligt) for en stor gæld. Du skal dog være meget påpasselig og omhyggelig ift. kvalitetssikring, hvis du benytter dig af modellen. Vær ligeledes opmærksom på varemærke og/eller patentrettigheder ift. outsourcing af f.eks. din produktion.

 

Hyldevarer

Du kan med fordel outsource andre dele af virksomheden, som normalt betragtes som ”hyldevarer”. For mindre virksomheder kunne det eksempelvis være webudvikling og dennes løbende vedligeholdelse. Vær i den forbindelse opmærksom på ophavsret og brugsret af websitet (både under samarbejdsaftalen og særligt, hvis samarbejdet ophører) samt eventuel (efterfølgende) bindingsperiode for samarbejdsaftalen.

 

Administration kan tage rigtig meget af din tid, når først virksomheden er kommet i gang, og du kan med stor fordel outsource din bogføring til en bogholder. Det er som regel ikke dyrt i forhold til din besparelse af tid og eventuelle forglemmelser og tvivlsspørgsmål ift. f.eks. skat og moms. Yderligere vil der ved revision være en stor fordel i, at dit bogholderi fra start er varetaget korrekt af en professionel bogholder. En bogholder vil som regel også have andre virksomheder i sin portefølje som ligner din, hvilket giver dig åbenlyse fordele, idet bogholderen dermed har en god forståelse for ”hvad der rør sig” i branchen. I samme omgang kan du overveje, om din fakturering ligeledes skal varetages af samme bogholder. Selvom mange mindre bogføringsprogrammer er blevet mere brugervenlige, vil du utvivlsomt støde ind i udfordringer, hvor du alligevel skal have professionel assistance for at kunne bogføre korrekt, så hvorfor ikke outsource med det samme?

 

Der er også hjælp at hente, hvis dine fakturaer ikke bliver betalt til tiden, og de skal videre til inkasso. Det kan være en smule besværligt at sætte sig ind i inkassolovgivningen, og særligt hvis sagen skal videreføres til domstolene, kan du igen med fordel outsource denne del til enten et advokatfirma eller et inkassobureau. For langt de fleste mindre virksomheder vil et advokatfirma, som du måske allerede anvender ift. diverse aftaleforhold osv., være at foretrække. Det er vigtigt, at de formelle varslingskrav, gebyrsatser osv. overholdes ift. inkassolovgivningen, og det er derfor en god idé at lade en professionel part med inkassoerfaring varetage denne opgave.

 

Find kerneforretningen

Det handler nok i virkeligheden om at vurdere, hvilke dele af virksomheden, som tilhører kerneforretningen, og dermed hvor du skal lægge dine kræfter. Det kan være godt at have basal viden om de områder, som du outsourcer, således at du har en idé om arbejdets omfang, og kvaliteten du ønsker, samt til hvilken pris. Dermed undgår du at blive spist af med salgsgas - husk på, at du typisk er et ”nemt” bytte som nystartet iværksætter.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende direkte opdateringer om at være virksomhedsejer, kreditter til virksomheder, lån til virksomheder og meget mere. Du kan også følge os på Facebook og/eller på LinkedIn.