30.7.2018

OPR-Virksomhedslån - START-OBS | Vækst

Kan du drømme om noget, som alle andre siger er idiotisk?

Hvis ja, så har du iværksætter-gen! Amazon-grundlæggeren Jeff Bezos fik at vide, at han ikke kunne sælge bøger via internettet, men hans vision var endnu større: Amazon skulle være en online ”everything store” – i dag knap 25 år efter er Amazon anerkendt som værende iblandt de tre største online retailere i verden. Amazon har haft en vækstrate, som er beundringsværdig for enhver. Vi kunne desværre ikke få Jeff Bezos til at deltage i videoen nedenfor, men vi har til gengæld fået fat i nogle af Danmarks succesfulde iværksættere: Stine Schulz, Moonis Kamil, Camilla Ley Valentin, Mathilde Mackowski, Jesper Hvejsel, Lisa Bønsdorff Dalsgaard, Thor Angelo og Mikkel Bjergsoe.

 

 

Alle selvstændige ender selvsagt ikke som en bulls eye verdenskendt succeshistorie som Amazon, men du skal kunne se en mulighed, som andre ikke ser, og så skal du kunne sælge den overbevisende til dine potentielle kunder. Ligeledes skal du kunne sælge forretningen til dine medarbejdere, således at de virkelig forstår visionen for virksomheden (vi har i øvrigt skrevet et nyhedsbrev, som bl.a. beskriver det: Strategi og værdier).

 

Tænker du stort nok til vækst?

Vi hører med jævne mellemrum, at vi i Danmark ikke tør tænke stort nok, når det kommer til virksomhedsdrift. Vi har tidligere skrevet om netop denne problemstilling i vores nyhedsbrev: International. En vigtig pointe er, at du ikke skal tænke stort i regnskabstal som omsætning osv., men i stedet skal du tænke på, hvor virksomheden skal være om 10 år og 20 år, og på hvad mulighederne er for virksomheden. For at undgå luftkasteller kan det være en stor hjælp at få tankerne konkretiseret, f.eks. ved en ”reverse engineering”-strategi, hvilket du kan læse mere om i nyhedsbrevet: Strategi og værdier.

 

Kan du skabe vækst alene?

Det korte svar er nej. Selvom du sikkert er en kompetent iværksætter, skal du tænke på, at kompleksiteten i virksomheden stiger i takt med dens vækst og størrelse, og at det i den forbindelse er vigtigt at få ansat de rigtige folk til forskellige funktioner, som f.eks. en CEO, CFO, CTO, CMO osv., da det sikrer dig tid til at fokusere på de områder, hvor du skaber mest værdi for virksomheden, hvilket med høj sandsynlighed ikke er i alle C-stillingerne. Det kan dog være meget svært at give slip og gå fra at have en fornemmelse af alt, hvad der foregår i virksomheden, til en mere administrativ rolle, hvor det er tallene og KPI’erne, som du skal tage stilling til i stedet for dagligdagens rutiner og opgaver. Dette emne har vi også tidligere berørt i nyhedsbrevet: Ledelse.

 

Vækst hurtigere med investorer!

Du vil med overvejende sandsynlighed kunne vækste hurtigt, hvis du får investorer med ombord, men der er også visse elementer, som du skal være opmærksom på i den forbindelse, og din forretningsplan skal være knivskarp og veldokumenteret. Vores råd er at vente med investorerne og fokusere på kunderne, medmindre du allerede har erfaring med at gå fra start-up til vækstvirksomhed, og selv her er der visse ting, som du skal overveje - læs vores nyhedsbrev Finansiering og bliv klogere.

 

Fortsæt, lær, lav om og gør så det hele igen!

Som vi nævnte tidligere, er læring en helt essentiel del af livet som selvstændig (og i det hele taget), og når det kommer til vækstkriser, er det f.eks. væsentligt at spørge sig selv, og virksomheden, om:

 

  • Hvad er der sket?
  • Hvorfor er det, at vi ikke vækster?
  • Hvad er det for produkter, vi ikke vækster på?
  • Hvad er det for kanaler, vi ikke vækster på?

 

I hele taget er hv-ord og læring vigtigt, når din virksomhed oplever en vækstkrise. Det handler om at få stillet de rigtige spørgsmål og foretage de nødvendige analyser, samt at have modet til at træffe nye beslutninger om, hvad der skal implementeres.

 

Den tygger vi lidt på inden næste nyhedsbrev, som du i øvrigt er velkommen til at tilmelde dig. Således vil du løbende modtage direkte opdateringer om det at være virksomhedsejer, kapitalfremskaffelse til din virksomhed, erhvervslån og meget mere. Du kan også følge os på Facebook og/eller på LinkedIn.